Geleneksel Japon Mutfağının ana gıdası pilavdır, gohan (??). Pilav, her öğünün bir parçasıdır, hatta kahvaltının bile. Japonya bir ada olduğundan dolayı balık ve diğer deniz meyveleri içeren yemeklere de çok sık rastlamak mümkündür. Amerikalılar II. Dünya Savaşı'nda Japonya'yı işgal ettikleri sırada, Japonları pilav yerine ekmek yemeğe alıştırmaya çalışmışlar. Genel olarak Japon Mutfağı, diğer Doğu Asya ülkelerinin mutfaklarına benzer. Diğerlerine olan en önemli farkı yağ ve baharat kullanımının çok daha az olmasıdır. Kullanılan malzemelerin asıl, gerçek tadları muhafaza edilmeye gayret gösterilir. Mümkün oldukça mevsim için tipik olan taze malzemeler kullanılır.
Meşhur Japon Yemekleri
Akaşi-yaki ????, Ahtopot-Parçaları içeren yumurta topcukları.
Çanko-nabe ?????, Nabe stiline göre. Sumo-Güreşçilerinin yedikleri proteinden zengin olan türlü.
Donburi ?, Sebze, et veye başka içerikli pilav yemeği.
Gyoza ??, Et ile doldurulmuş Çin usulu hamurişi.
İşiyaki ???
Kare ??—, Hintlerin Curry'sinin Japon versiyonu.
Kuşiage ???
Maki ??, Pilav üstü Deniz-Otu Sarması.
Miso Çorbası ???, Miso ve DaŞi ile yapılır.
Nabe ? veya O-Nabe, bir Japon türlüsü, yenilirken pişirilir.
Oden ???, Türlü şekili.
Okonomiyaki ?????, Lahanalı hamur işi.
Saşimi ??, Çiğ balık
Şabu Şabu ??????, Çok ince kesilmiş et dilimleri masanın üzerinde duran ve kaynayan bir suyun içine bir iki saniye tutulur ve yenir.
Sukiyaki ????, Türlü
Suşi ??, Ekşi pilavlı çiğ balık ve sebze.
Takoyaki ????, Ahtopotlu hamur işi.
Tempura ???, Fritözden balık ve sebze.
Teriyaki ????, Pişirilmeden yağ içinde turşu yapılmış et.
Tonkatsu ????, Domuz eti kızartması.
Yakitori ???, Tavuk eti Şiş Kebabı.
Makarna/erişte yemekleri